Consiliere de familie
Consilierea de familie este asistența psihologică pentru întreaga familie, al cărei scop este îmbunătățirea relațiilor în familie.
De ce avem nevoie de un psiholog de familie?
În consilierea de familie, familia este considerată ca un sistem, nu ca suma membrilor săi. Dacă interacțiunile sunt încălcate în acest sistem, acest lucru se exprimă prin comportamentul "problemă" al unuia dintre membrii săi. De exemplu, soția bea, copilul minte, soțul a încetat să mai fie interesat de familie, bunica intervine tot timpul în relația dintre tineri etc. Aceasta duce la certuri și conflicte. Astfel de situații nu reprezintă problema unei singure persoane. Fiecare membru al familiei și întreaga familie suferă. În această situație, merită să înțelegem ce se întâmplă în familie și de ce cei dragi au încetat să se înțeleagă reciproc. Psihologul de familie Vă ajută să înțelegeți ce se întâmplă și de ce; Vă oferă modalități de ieșire din conflict și moduri de restabilire a relațiilor care convin tuturor membrilor familiei.
În ce situații pot contacta un psiholog de familie?
Cum decurge consilierea psihologică a familiei?
De regulă, un membru al familiei solicită ajutor. Acesta descrie situația și problema. Împreună cu psihologul, cei doi decid cum să procedeze și programează o întâlnire la care să poată participa întreaga familie sau membrii ei individual.
Ședința de familie durează 1,5 ore. Membrii familiei învață despre puctele lor problematice și, împreună cu psihologul, caută modalități de a rezolva problema, bazându-se pe relații care convin tuturor. Psihologul nu ia partea nicicui și nu caută vinovatul sau pe cel drept. El nu ia decizii ci oferă suport profesionist membrilor familiei.
Cât durează consilierea de familie?
Consilierea de familie presupune interacțiunea cu toată familia, nu cu o singură persoană. În această situație, este necesar să se asculte și să se înțeleagă poziția fiecăruia dintre membri. Pentru a înțelege care este problema, aveți nevoie de mai multe întâlniri, de regulă 3-4. Cu toate acestea, vestea bună este că familia în sine este o resursă bogată pentru construirea relațiilor. După 4 întâlniri, decideți dacă este suficient pentru Dvs. sau dacă doriți să continuați consilierea. În funcție de sarcini, durata iactivitășii cu psihologul de familie este între 4 și 20 de întâlniri.
Frecvența întâlnirilor este o dată pe săptămână, iar atunci când consilierea are loc în mijlocul unei crize, este posibil să aveți nevoie de 2-3 întâlniri pe săptămână.
Ce se întâmplă dacă unul sau mai mulți membri ai familiei nu vor să meargă la psiholog?
În această situație, consilierea individuală a psihologului cu un membru al familiei poate contribui la depășirea comportamentului „problematic”. Este important să știm că, dacă problema este rezultatul unei dificultăți a relațiilor din familie, comportamentul "problematic" poate reapărea. Dacă nimic nu se schimbă în familie, este dificil pentru o persoană să reziste sistemulu. Prin urmare, aceasta se întoarce la un mod distructiv de comportare în sistemul familial.
În orice caz, este mai bine să faceți ceva, să căutați o cale de ieșire din situație, decât să așteptați când situația se va rezolva de la sine.
Care este prețul unei ședințe cu psihologul?
O ședință durează 90 minute și costă 500 MDL.
Cum Vă puteți programa la o întâlnire cu psihologul?
Sunați-ne - +373(76)018486
Scrieți-ne – info@ego.md
Adresați-ne o întrebare gratis – Întrebațî Răspundem